waterstofstrategie
  • Port of Talin
  • Estland
  • 2021
  • Petrus, Thea, Mark

Port of Tallinn, het belangrijkste havenbedrijf in Estland vroeg ons een waterstofstrategie voor de Port op te stellen. Port of Tallinn beheert verschillende industriële en passagiershavens in Estland en ziet de energietransitie op zich af komen. Waar de wereld droomt over de kansen die waterstof biedt, had het havenbedrijf behoefte aan een heldere en hands-on strategie die beschrijft hoe zij in kunnen spelen op die nieuwe wereld.

Estland, met zijn gloednieuwe regering, is momenteel aan het onderzoeken hoe het wil gaan inzetten op waterstof. Er zijn al wel een aantal bedrijven en organisaties actief op het onderwerp, en de eerste pilots worden opgezet, maar een grootschalig plan met (inter)nationale strategie ligt er nog niet. Daarom heeft Port of Tallinn, een belangrijke speler in de Baltische Zee, het initiatief genomen om een strategie op waterstof uit te werken. Daarmee geeft de Port gehoor aan de oproep vanuit het National Estonian Energy and Climate Plan: ‘Industrial ports should be the main development centers for clean hydrogen in order to provide it to ships and other vehicles.’

En deze strategie vindt gehoor in de Estse bedrijfsomgeving. Grote partijen als Alexela (een olie- en energiebedrijf), Liwathon (logistiek en supply chain), TS Laevad (ferry company) en HHLA TK Estonia (terminal company) sluiten zich aan bij de ambities van de Port en zijn geïnteresseerd om mee te denken en doen in het vervolg. &flux ontwikkelde de strategie maar ook de samenwerking tussen de partijen die samen deze strategie uit gaan voeren.

In onderstaande slideshow vind je de externe presentatie van deze strategie, maar bekijk ook zeker de hele presentatie.

Meer weten?

Neem gerust contact op!

&flux maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.