Het innovatieprogramma Energie & Klimaat zet mooie stappen onder leiding van programmamanager (en onze collega) Tanja! Fieldlab Green Economy Westvoorne doet onderzoek naar drijvende zonne-energiesystemen. Dit onderzoek is één van de 16 projecten die via 7 regionale fieldlabs worden ondersteund vanuit het programma Energie & Klimaat. En de eerste milestones zijn behaald!

Onderzoeksthema’s

Drijvende zonne-energiesystemen
Inmiddels zijn drie bedrijven met veelbelovende systeemontwerpen geselecteerd die kunnen bijdragen aan verdere ontwikkeling van drijvende zonne-energie. Het Nederlandse Texel4Trading/SolarFloat, het Portugese SolarisFloat en het Spaanse Isifloatingby Isigenere werden onlangs uit 12 kandidaten geselecteerd.
In het fieldlab Green Economy Westvoorne worden de systemen van de bedrijven een jaar lang getest op het Oostvoornse Meer. Belangrijke onderzoeksthema’s zijn de robuustheid van de drijvende systemen bij golfslag en harde wind, de energieopbrengst en de effecten op het leven onder water en de biodiversiteit. Die combinatie van thema’s is uniek.
De opgedane kennis wordt gedeeld met waterschappen, de gemeenten, provincies, kennisinstellingen en natuurorganisaties, om hen te helpen in de visievorming op toekomstige toepassingen van drijvende zonne–energiesystemen.
Het onderzoek op het Fieldlab Green Economy Westvoorne gebeurt in samenwerking met kennisinstelling TNO, de petrochemische onderneming SABIC, het Noorse energiebedrijf Equinor en de gemeente Westvoorne.

Bijdrage energietransitie
Zon op water zal naar verwachting een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie. In 2050 wordt in Nederland tweehonderd gigawattpiek (GWp) aan opgewekte zonne-energie voorspeld, waarvan 25 GWp op binnenwater en 45 op zee. Er is alleen nog te weinig kennis over het effect van wind en golven op de prestaties van zonnepanelen en ook van de ecologische effecten. Het onderzoek sluit aan bij de energieagenda en het Regeerakkoord met als doel de energietransitie te versnellen én de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven versterken.

Het Innovatieprogramma Energie & Klimaat
Zuid-Holland heeft stevige ambities op het gebied van duurzaamheid. Én een prachtige regionale fieldlab-infrastructuur. Dit biedt kansen voor ondernemers om hun innovaties verder te ontwikkelen, te testen en succesvol te introduceren op de markt. Binnen het innovatieprogramma Energie & Klimaat werken we met fieldlabs en met de dragende partners (Metropoolregio Rotterdam Den Haag, InnovationQuarter, TNO en de provincie Zuid-Holland) aan het stimuleren en realiseren van duurzame innovaties.

Meer weten over dit onderzoek?

Vraag het aan Tanja!

&flux maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.