Circulaire Energietransitie in Zuid-Holland
De circulaire energietransitie biedt kansen om bij te dragen aan een duurzame en concurrerende economie. Zo ook in de Provincie Zuid-Holland.
Wat is de circulaire energietransitie?
De energietransitie en de circulaire economie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor een circulaire economie is groene hernieuwbare energie nodig en voor de transitie naar duurzame opwek en opslag van energie (wind, zon, aardwarmte, batterijen) zijn herbruikbare grondstoffen nodig. Daarnaast draagt het allebei bij aan het terugbrengen van emissies en daarmee beperking van klimaatverandering. De Europese Unie heeft dit in haar Critical Raw Materials Act erkend en ook toegegeven dat de EU lidstaten teveel (eenzijdig) afhankelijk zijn van andere landen voor belangrijke grondstoffen. De circulaire economie en daarmee het terugwinnen van grondstoffen is een belangrijke pijler voor lidstaten zoals Nederland. Maar ook voor Provincie Zuid-Holland biedt de circulaire energietransitie kansen om bij te dragen aan een duurzame en concurrerende economie.
Bedrijven die de volgende generatie zonnepanelen, windmolens en batterijen maken die goed herbruikbaar en recyclebaar zijn kunnen daarmee een nieuwe markt in Nederland en Europa bedienen. Dat is goed voor diverse dimensies van brede welvaart, zoals het woon- en leefmilieu, verdienvermogen en werkgelegenheid. In het bijzonder is de (circulaire) maakindustrie van Zuid-Holland een belangrijke en innovatieve speler. Niet alleen vanuit noodzaak om toekomstbestendig te zijn in grondstoffen- en energiegebruik, maar ook vanuit concurrentiepositie en werkgelegenheid. De Provincie Zuid-Holland gaat hiermee aan de slag en wil bijdragen aan deze transitie.
Circulaire energietransitie aanjagen binnen de Provincie Zuid-Holland
Sinds mei 2023 is Mark aan de slag als aanjager van het thema circulaire energietransitie binnen Provincie Zuid-Holland. Zijn opdracht is om in kaart te brengen wat er op gebied van circulaire zonnepanelen, windmolens en batterijen en kritieke grondstoffen in de regio gebeurt. Hierbij wordt ook inzichtelijk gemaakt welke rol de provincie kan pakken om bij te dragen aan deze transitie. Dit heeft in 2023 geleidt tot een rapportage met alle bedrijven, organisaties en initiatieven die hier een rol in vervullen. Daarnaast staat in de rapportage beschreven hoe en met welke projecten de provincie de circulaire energietransitie kan versnellen. Een voorbeeld is de samenwerking tussen het Fair Solar Netwerk en een op te zetten productteam circulair zon-pv bij het ministerie van economische zaken en klimaat. Verder is er een onderzoek uitgevoerd die door loopt in 2024 door The Hague Centre for Strategic Studies naar Critical Raw Materials. Deze kritieke grondstoffen zijn een spil in de geopolitieke strijd tussen VS, China en Europa. Europa wil meer onafhankelijk worden van deze landen en moet daarom zelf capaciteit opbouwen om deze grondstoffen te mijnen en verwerken. Zuid-Holland met de Rotterdamse Haven is een interessante locatie voor het verwerken van deze grondstoffen.
&flux is in meerdere projecten betrokken bij de circulaire energietransitie. Zo hebben we voor de Gemeente Rotterdam een onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van de hergebruik van PV-panelen en hebben we meerdere projecten gedaan met waterstof, een unieke grondstof die kansen biedt voor de circulaire energietransitie. Benieuwd hiernaar? Lees bijvoorbeeld over ons werk voor de Hydrogen Valley Estonia.