Waterstof
  • Gepubliceerd: 5 maart 2020
  • Door: Thea Timmermans

&flux gaat los op waterstof. Onze Petrus Postma deelt zijn inzichten over de rol van waterstof in de energietransitie in dit artikel!

&flux Waterstof Teaser

&flux staat voor nieuwe economie en nieuwe waardeketens. Onze focus ligt daarbij op de energietransitie, grondstoffentransitie, circulaire economie en op klimaatadaptatie. We hebben een prachtig portfolio op duurzame warmte en CO2 als grondstof voor een toekomstbestendige industrie, maar waterstof, daar heb je ons nog niet over gehoord. Waarom niet?

Simpel. De wereld van waterstof laat zich – met een dikke knipoog – bijna vergelijken met een religie. We hebben onze eigen evangelisten, allerlei kerkelijke stromingen (blauw, groen, geel, turquoise), diverse evangeliën (TKI, PBL, TNO, Gasunie/Tennet) en prachtige hemelbeelden van fantastisch tot fenomenaal en zelfs een tikje megalomaan. Daarin gaan wij als &flux het verschil niet maken. We voelen weinig behoefte ons in dit geweld van woorden, studies en ambities in te gaan vechten.

Wij willen het verschil in de praktijk maken. Daarbij geloven we net als zovelen in de wondere werking van waterstof. Maar dan wel met de volgende stellingen aan de spreekwoordelijke kerkdeur:

  1. Zet (zo duurzaam mogelijke) waterstof alsjeblieft in op die plaatsen waar je geen alternatief hebt. Zeer hoge temperaturen in de industrie maken we niet zonder waterstof als we van fossiel af willen. Voor waterstof als grondstof in de industrie geldt hetzelfde. Die maken we nu uit aardgas en moeten we gaan vervangen door een duurzame variant. Een huis kan je ook met andere dingen dan waterstof verwarmen!
  2. Blijf een beetje realistisch. Ja, grootschalig gebruik van waterstof heeft de toekomst, maar te veel nadruk leggen op de beloften van over meer dan 10 jaar geven je geen handelingsperspectief voor vandaag. Dat kan de geloofwaardigheid van waterstof als oplossing ook beschadigen!
  3. Tegen de grijze kostprijs referentie van vandaag is met geen enkele duurzamere variant te concurreren. Het is te makkelijk om dan meteen te roepen dat de SDE++ dat gat maar op moet gaan vangen. Of je handje op te houden voor alle studies die nodig zijn. Wij zijn ervan overtuigd dat de grijze referentie van vandaag simpelweg de verkeerde referentie is en dus niet kan dienen als kompas voor de toekomst.
  4. Nu investeren in duurzame waterstof gaat vóór 2030 op industriële schaal renderen. Als je op de juiste plek investeert. En als je de juiste referentie neemt waarin ook afgeleide kosten en baten inzichtelijk zijn.
  5. Bouw waardeketens die werken. Met partners die durven te investeren omdat ze de value case zien. Zoek daarbij naar de manier waarop je elkaar beter laat functioneren in de keten. Het klinkt een beetje soppig, maar wie leert delen…

&flux ziet een bijzondere kans om conform onze eigen stellingen te investeren in een grootschalige waterstofketen. Medio maart vertellen we daar meer over. Wordt vervolgd dus!

Meer weten?

Neem contact op met Petrus!

&flux maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.