Volg ons op:

CO2 reductie
  • Een groep van 5 overheden, bedrijven en maatschappelijke partners
  • Noord- en Zuid-Holland
  • 2016-20
  • Petrus, Thea, Mark

Wat is CO2: een gevaarlijk gas of een waardevolle grondstof? De grote hoeveelheid CO2 die onze atmosfeer wordt ingeblazen door menselijk handelen veroorzaakt klimaatverandering. (Inter)nationale overheden onderschrijven dit als een bedreiging voor onze levenskwaliteit en -veiligheid, evenals die van volgende generaties. Daarom zijn grote emissiereducties beloofd, bijvoorbeeld op de COP21-klimaatconferentie in Parijs. Zo wil Nederland naar een CO2-emissiereductie van 85-95% in 2050. Hoe gaan we dat met zijn allen realiseren?

Over deze propositie

Een deel van het antwoord ligt natuurlijk in het besparen op CO2 uitstoot, door bijvoorbeeld te investeren in een schonere energievoorziening en industrie. Die transitie gaat echter nog wel even duren, zeker in het geval van bijvoorbeeld de staalindustrie. &Flux gelooft daarom dat een ander, minstens zo belangrijk deel van het antwoord ligt in de (tijdelijke) opslag en vooral het hergebruik van CO2, ook wel Carbon Capture, Usage and Storage (CCUS) genoemd. Als we namelijk geen fossiele brandstoffen meer willen gebruiken in de toekomst, omdat deze voor een toename van de CO2-concentratie in de lucht zorgen, zullen we onze (industriële) processen met een andere koolstofbron moeten voeden. Afval en biomassa zijn daarvoor simpelweg niet toereikend.

&Flux werkt daarom al sinds 2016 met vele partners samen aan het uitwerken van een dergelijk nieuw systeem. Van 2016 tot 2018 werkten we onder de naam CO2 Smart Grid aan het uitwerken van een (pre-)haalbaarheidsstudie door andere te zorgen voor een Life Cycle Analysis, een Technology Assessment en een Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse (MKBA). Na de afronding van deze haalbaarheidsfase zijn we nu aan het werk om het CO2 Smart Grid werkelijkheid te maken en om zo CCS en CCU van de grond te krijgen in Nederland. Dit doen we onder de naam CO2 Smart Use.

Onze propositie heeft sinds september een eigen site: www.co2smartuse.com. Deze website bevat onder andere een uitgebreide company index van (inter)nationale bedrijven die zich bezighouden met CCU in Nederland. Wilt u zich ook registreren?

Geïnteresseerd in dit samenwerkingsverband?

Neem dan contact op met Thea en stel je vragen!

&flux maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.